Novi Sad
01.11.2011.
07:50
Plenum studenata Filozofskog fakulteta zatražio je danas smanjenje školarine na tri minimalne prosečne plate, vraćanje apsolventskog staža, ukidanje rangiranja i troškova prenošenja ispita.
  • FTN

    04.11.2011 00:47
    Podrska blokadi!
  • 01.11.2011 21:57
    "zasto se Plenum ne buni sto nijedan privatni fakultet nema skolarinu manju od 150,000 dinara."
    Zato što se taj novac ispoštuje.
  • Lusi NS

    01.11.2011 18:06
    @Zaposlen na Filozofskom:dobro znate da se fakultetima ne isplati,da ukinu samofinansiranje.Uzmimo za primer Pravni fakultet
    upisuju 180 studenata na budžet i 700 samofinansirajucih,školarina 80,000+prijava ispita+potvrde+overa semestra+knjige+diploma....
    Kada to sve saberete,ispada da je jevtinije studirati na privatnom fakultetu,jer je u cenu sve to uračunato.Za tu cenu dobijate i bolje uslove za rad,savremeniju nastavu i u amfiteatru ne bude po 600studenata.Znanje treba da se plati
    ali je pitanje,šta se dobija za ovako visoku cenu,kako na državnom,tako i na privatnom?
  • INSOMNIJA SA FILOZOFSKOG

    01.11.2011 15:45
    besmislena pobuna
    Ova utopisticko-anarhisticka buna protiv nesavrsenstva sveta je samo deo predizborne kampanje sindikata i naprednjaka. Filozofski fakultet je JEDINI u Statut stavio olaksicu placanja skolarina u cetiri jednake rate. Filozofski fakultet ulaze u popravljanje strujne mreze, renoviranje opreme i sala, sve ucionice su opremljene multimedijalnom opremom. Dakle, drugovi plenumashi, vidi se i zna kuda pare od skolarina idu! Sto se ne demonstrira pred pametnom zgradom FAM-a ili "Lazara Vrkatica", vec biste Filozofski da onecistite svojim prisustvom? Pa zato sto su studenti privatnih fakulteta ucenjeni - znaju da su losi i nesposobni, i da moraju da plate da bi od njih losih i nesposobnih nastao fiktivni strucnjak za marketing i ostale vrste prodavanja magle.
  • Zaposlen na Filozofskom:

    01.11.2011 14:19
    Govorimo o protestu, ne rasplinjujmo se
    @Lusi NS
    Zvanicni rok, popravni rok i jos jedan ispit sledece skolske godine zajedno daju tri. Ne znam sta sam pogresno napisao. Tako je u Salcburgu, Becu i Klagenfurtu (na jezickim katedrama sa kojima sam saradjivao), za Nemacku i Berlin ne bih smeo da tvrdim da znam sve detalje. U Americi su samo 2 roka (zvanicni + popravni).

    Sto se cena skolarine tice, ja sam komentarisao zahteve Plenuma, nisam se izjasnjavao da li su te cene prihvatljive vecini. Takodje ne zaboravite da se ogroman broj studenata skoluje na teret budzeta.

    Ako je problem u skolarinama, zasto ne bismo lepo ukinuli samofinansiranje na drzavnim fakultetima i smanjili broj studenata na onoliko koliko ih je moguce finansirati iz budzeta? Onda nema problema.

    Inace, zasto se Plenum ne buni sto nijedan privatni fakultet nema skolarinu manju od 150,000 dinara. Za privatne je kanda taj iznos razumljiv, a za drzavne kanda nije? I kako to znanje nije roba? Neka probaju da dobiji bilo koji zvanicni sertifikat, cak i za nesto sto je besplatno, kao Linux, pa ce morati da plate barem za knjige da uce i za polagenje ispita.
  • Tatko

    01.11.2011 13:16
    Ko tu koga farba?
    Moje dete je student četvrte godine FF, i učestvovao je u protestu. Činjenica je da se na fakultetu naplaćuje štošta, što nije baš u skladu sa mojim shvatanjem (i ne samo mojim) dobrih manira poslovanja. Naša deca su tamo, ispred FF protestovala, a ja sam uz moju decu. Ako neko misli da nisu u pravu, neka im lepo objasni, a ne da se blokira ulaz na fakultet, i da se šalju studenti iz stud. parlamenta na studente plenumaše!!! Ko je onda zloupotrebio studente?? Profesori, da bi sačuvali status quo, ili neko drugi, koji bi da lošu praksu 'šišanja studenata' menja? Danas čitam u jednim novinama da su 'ubačeni marksisitički elementi', dok drugi jedan medij javlja da su u pitanju prodesničari, medju studentima plenumašima; treći ciljaju na 'huškače iz BG'; a ja na slikama i po svedočenju nekoliko studenata vidim da drže indexe u podignutim rukama!?!
    Nemojte da petljate politiku u čisto ekonomske zahteve studenata. I objavite tačan spisak zahteva studenata!
    Deco, to što sad tražite jeste opravdano! A protest jeste jedan vid demokratije; zaključavanje fakulteta na kojem učite je jedan vid autokratije - borite se.
  • Lusi NS

    01.11.2011 12:57
    @Zaposlen na Filozofskom:ako je za Vas normalno,da u ovoj zemlji gde mnogi jedva preživljavaju,školarina bude 1140euro i pravite poređenje sa Austrijom,ja ću Vam predočiti podatke sa Univerziteta Humboldt u Berlinu.Dvogodišnje master studije na tom univerzitetu koštaju nešto više od 800eura,naime jedan semestar košta 213eura(tu je uračunata i karta za prevoz,sa neograničenim brojem vožnji).
    Netačan Vam je i podatak,da student ima pravo na ispit+jedan popravni,student može triput da izađe na ispit.O samom gradivu na fakultetu bolje je i ne raspravljati,jer tamo je prilagođeno struci za koju se spremate.
  • Motzart21ns

    01.11.2011 10:04
    Smejurija
    Imate li vi Obraza?
    Tamo nije bio primil studenata Filosifskog fakulteta. Sve mamina i tatina deca iz kruga dvojke. Neka uce i polazu, a posle neka se bave politikom.
  • Zaposlen na Filozofskom fakult

    01.11.2011 09:45
    Zahtevi nemaju smisla
    Studentski zahtevi nemaju preteranog smisla, jer su ili vec ispunjeni ili nisu u skladu sa Bolonjskom deklaracijom.

    1. zahtev za skolarinu u visini tri minimalne prosecne plate je vec ispunjen, jer je prosecna plata oko 38,000 dinara, sto znaci da skolarina treba da bude oko 114,000 dinara, a na vecini drzavnih fakulteta je manja od tog iznosa (sa izuztekom nekih smerova PMF-a i svih smerova na Stomatoloskom).

    Inace sta tacno znaci "minimalna prosecna plata"? Ili je minimalna ili je prosecna, ne moze da bude i jedno i drugo. Ko god iz Plenuma da je ovo pisao ocigledno ne poznaje ekonosku terminologiji i ne prati vesti.

    2. Zahtev za vracanje apsolventskog staza i ukidanje troskova prenosenja ispita su zahtevi koji nisu u skladu sa Bolonjskom deklaracijom i visokoskolskom praksom u Evropi: studeni u EU nemaju kao studenti u Srbiji 6 ispitnih rokova, vec samo jedan (+ jedan popravni, ako padnu), a koncept prenosenja ispita ne postiji, jer ko ne polozi u popravnom roku jednostavno ponavlja godinu, a ko ne polozi ni u narednoj godini prosto gubi pravo studiranja; samim tim ne postoji ni apsolventski staz. Ako neko od studenta misli da ovo nije istina, neka se raspitaju npr. kod svojih kolega u Austriji: iznenadice se (tamo su studenti pre koju godinu organizovali proteste protiv bolonjskih reformi, jer smatraju da ne uce dovoljno i ne pripremaju se za zahteve trzista rada).

    3. Ukidanje rangiranja nije u skladu ni sa Bolonjskom deklaracijom, ni sa zdravim razumom. Zasto bi se ukinulo rangiranje? Na osnovu rangiranja, studenti koji su bili samofinansirajuci mogu da predju na budzet ako su polozili vise ispita od kolega sa budzeta. Time se nagradjuje rad, a kaznjava nerad. Ako Plenum misli na "rangiranje" u znacenju placanje vece cene za prenos ispita koji vrede vise ECTS bodova, onda ne treba da organizuje proteste na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, jer to nije praksa koja se na toj instituciji ikada primenjivala.

    Dakle, neka se Plenum prvo zapita sta uopste zahtevaju i da li to ima veze sa razumom, zakonom, Bolonjskom deklaracijom i visokoskolskom praksom u bilo kojem drugom delu sveta.
  • vojvodjanka-v

    01.11.2011 09:27
    nepravda
    dokle ce sacica neradnika da predvodi bunu...Nasa deca su zeljna znanja,sede i uce i nemaju problem sa budzetom...ali sada imaju problem, da udju na fakultet.Neradnici i lencuge iz BG-a dosli u nas grad,da prave reda.Ajd vi lepo vasoj kuci pa tamo dizite bunu...a da zaboravih,tamo ste pukli,pa ste dosli kod nas,malo da zakuvate...e nece moci.
  • Tanja

    01.11.2011 09:04
    Sto da ne!
    Steta je za studente koji stvarno zele da studiraju, a nemaju uslove.
  • ema

    01.11.2011 08:50
    šta reći
    Podrška studentima, treba preispitati i Ekonomski fakultet Subotica, koji za studente u Novom Sadu naplaćuje 30.000 dinara svake godine za participaciju, a otvorili su novo odelenje u Bujanovcu gde niko ne plaća 30.000 dinara, a finansira ih Vlada Vojvodine. Znači vojvođane niko ne finansira... da ne govorim o ostalim plaćanjima na Ekonomskom fakultetu prenos ispita itd.... legalizovana pljačka...
  • MileNS

    01.11.2011 08:48
    A koliko je studenata FF iz Novog Sada bilo u sali? Objavite i to da vest bude kompletna.
  • ema

    01.11.2011 08:22
    šta reći
    Podrška studentima, treba preispitati i Ekonomski fakultet Subotica, koji za studente u Novom Sadu naplaćuje 30.000 dinara svake godine, a otvorili su novo odelenje u Bujanovcu gde niko ne plaća 30.000 dinara, a finansira ih Vlada Vojvodine. Znači vojvođane niko ne finansira... da ne govorim o ostalim plaćanjima na Ekonomskom fakultetu... legalizovana pljačka...
  • Kalimero

    01.11.2011 08:14
    Članovi
    Neka članovi Studentskog parlament FF donesu dokaze da nisu članovi Demokratske stranke a ne "nekih partija".

    PS

    Proverite da li ima grešaka u tekstovima pre nego što ih objavite.
  • 01.11.2011 08:03
    a zasto ce vam kad imate exit, platite njime skolarine, a sta preostane namazite na leba i sanjajte Tita

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna